Infrapanel kontra infra sötétsugárzó

infrapanel vagy infra sotetsugarzoNem régen került a hazai piacra az infrapanelek egy új generációja, az infra sötétsugárzó, mely magában egyesíti az infrapanelek és infrasugárzók legelőnyösebb tulajdonságait.

Már ránézésre is feltűnik, az infra sötétsugárzók stílusos,designos megjelenése.

De mégis mi a valódi különbség az infrapanel és az infra sötétsugárzó között?

Fűtött terület nagysága:
Az infra sötétsugárzók sugárzó felületének domború kialakítása, és bordázott felszíne miatt az infrapanelek sík felületével szemben sokkal nagyobb fajlagos felületről, és jóval nagyobb szögben szórják az infrasugarakat. Ráadásul az infra sötétsugárzók a hosszúkás forma révén nagyobb terület besugárzására képesek, így egyszerre nagyobb terület fűtését teszik lehetővé.

Besugárzott terület:
Az infra sötétsugárzók 45 fokban dönthető falikonzollal kerülnek felszerelésre, ezáltal az infrapanelek fix telepítésével ellentétben bármikor változtatható, célzottabbá tehető a besugárzási terület attól függően, hogy hova akarjuk irányítani a melegítő infrasugarakat.

Fűtés intenzitása:
Az infra sötétsugárzók nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ami a magasabb felületi hőmérséklet eléréséhez szükséges. A magas felületi hőmérséklet a nagyobb hősugárzási teljesítményt, tehát az intenzívebb és irányítottabb fűtést eredményezi.

A Stefan-Boltzmann törvény rávilágít arra, hogy a hősugárzási teljesítmény függ a sugárzó felület nagyságától és a felületi hőmérséklettől. Ezért ugyanakkora sugárzó felület mellett, minél nagyobb a felületi hőmérséklet, annál nagyobb a hősugárzási teljesítmény, kvázi annál nagyobb a fűtés intenzitása. Az infrapanelek 100 C fokos felületi hőmérsékletével szemben a sötétsugárzó felülete 380 C fokra melegszik fel. Ebből egyenesen következik, hogy az infra sötétsugárzók egységnyi felületen  3,8x nagyobb intenzitással fűtenek!

Ezért is van az, hogy a hagyományos infrapanelek minimum 20-30 perces felfűtési idejével szemben az infra sötétsugárzók melegítő hatása már 10 perc elteltével érezhető. Termosztát segítségével pedig a leggazdaságosabb fűtési módszerek közé sorolható.

Beruházási költség:
Ugyanolyan hősugárzási teljesítmény eléréséhez kevesebb infra sötétsugárzóra van szükség. Ezáltal kevesebb a beruházási költség, kevesebb a szerelési költség.
A számítások és a tapasztalat azt mutatja, hogy egy 80 m2-es lakás fűtését sötétsugárzókkal kevesebb, mint a fele beruházási költségből meg lehet oldani, mint infrapanelekkel.

Esztétika:
A hagyományos infrapanelek 60x60-as kocka-mérete kifejezetten alkalmas álmennyezetbe való beépítéshez. Mivel azonban jellemzően csak az irodák, üzlethelyiségek rendelkeznek álmennyezettel, a lakások plafonjára felszerelt kis fehér “kockák” nem mindig a legszebb megjelenést eredményezik. Bármilyen ügyesek is vagyunk, az elektromos vezetékek ott éktelenkednek majd a plafonon.
Az infra sötétsugárzók elegánsabb, modernebb megjelenésével stílust adhat lakásának, irodájának, műhelyének, vagy akár a fedett teraszának.

 

INFRAPANEL   INFRA SÖTÉTSUGÁRZÓ

infrapanel-infra sotetsugarzo

ÖN MELYIKET VÁLASZTANÁ? sotetsugarzo-infrapanel

 

 

Save

Save

Save

A weboldalon cookie-kat használunk, melyek jobb vásárlási élményt nyújtanak...Bővebben