Infrafűtési tudástár

Miért jobb az infrafűtés a hagyományos fűtésnél? +

Miért jobb az infrafűtés a hagyományos fűtésnél?

infrafűtés

hagyományos fűtés

Az infrahullámok célzottan az embereket, tárgyakat melegítik.

A hagyományos fűtőtestek elsődlegesen a levegőt melegítik.

Egyenletes hőmérséklet, maximum 2°C fokos különbség a helyiség bármely pontján mérve.

Alul hűvösebb, felül melegebb levegő. A hőmérséklet különbség akár 6-8°C is lehet!

Egyszerű kiépítés, használatához elég egyféle energiaforrás

Bonyolultabb telepítés, kétféle energiaforrás használata szükséges egyszerre.

Nem keverednek a levegőben a különböző szennyező,allergén anyagok, baktériumok. Ezért allergiásoknak különösen ajánlott!

Az állandó légáramlás miatt felszálló por,piszok,virágpor rossz hatással van az emberi szervezetre.

A meleg falak mentén hőfüggöny alakul ki, ezáltal nem szökik meg a meleg. Energiagazdaságos működés.

A levegő körkörös mozgása miatt huzat alakul ki. A kevésbé hőszigetelt nyílászárók miatt energiaveszteség realizálható.

Abszolút biztonságos, káros anyag kibocsátás-mentes, környezetbarát működés.

Szén-monoxid kibocsátás, ami ellenőrizetlen, rossz rendszerben akár végzetes is lehet.

Egyszerű,falvésés nélküli felhelyezés, vagy mozgatható állványos kivitel. Költözésnél egyszerűen magunkkal vihető.

Fix kiépítés. Komoly fűtési csőrendszer szükséges a falakban, padlóban elvezetve, mely kazán nélkül nem üzemel.

Az infrafűtő berendezések élettartama szinte korlátlan, nem igényelnek karbantartást.

Állandó karbantartást igényel, esetleges csőrepedés után lakásfelújítási munkálatok is szükségszerűvé válnak.

Infrafűtés működési elve +

Infrafűtés működési elve

Emlékeztetőül
:

Az infravörös energia elektromágneses hullám formájában terjedő hő, amely sugárzás révén terjed. Jellemző tulajdonsága, hogy egy adott tárgyra irányítva, a besugárzott test tulajdonságaitól függően, energiája elnyelethető, visszaverhető és lencsék vagy prizmák segítségével fókuszálható vagy szétszórható. Nagy általánosságban elmondható, hogy az infrasugár hullámhosszával arányosan hatol a tárgyak, élő szervezetek belsejébe, így adva át az általa termelt hőenergiát. A levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, így a hatásfoka közel 100 %-os.

Az infrafűtés működési elve:

A sugárzó fűtés régóta ismert technológia. A Nap, hőhullámain keresztül megajándékoz bennünket az éltető energiával. Sugarai áthatolnak a levegőn és felmelegítik a földet, az embereket. Évekig tartó kutatómunka során fejlesztették ki napjaink hőhullám-fűtését, hogy a természetes napsugárzás hatását zárt terekben vagy akár kültéren éjjel is elérhetővé tegyék.

A mesterségesen előállított „napsugárzás" nem tartalmazza a káros ultraibolya sugarakat, kizárólag a „melegítő" infravörös sugarakat, ezáltal rendkívül jó hatása van az élő szervezetre.

Az infrafűtő berendezések (infrasugárzók, infrapanelek) tehát az elektromos energiát alakítják át infravörös sugárzássá. Az infravörös sugárzás, ellentétben a hagyományos fűtéssel, elsődlegesen nem a levegőt fűti fel, hanem célzottan az ott tartózkodó élőlényeket, tárgyakat.  

A levegőnél melegebb falaknak, padlónak, bútoroknak, egyéb tárgyaknak, és nem utolsó sorban saját testmelegünknek köszönhetően kellemes hőérzet alakul ki -  a hagyományos fűtési módoknál szükséges 2-4 °C-kal  alacsonyabb levegőhőmérséklet mellett is.

Alapvetően két fajtája létezik:

 1. Sugárzó fűtés esetében nagyobb teljesítményű infrasugárzó készülékkel fűtűnk, melyek a magas üzemi hőmérsékletnek köszönhetően azonnal éreztetik hatásukat. Nincs szükség előmelegítésre, kizárólag akkor szükséges az infrasugárzó működtetése, amikor valóban szükség van rá! Mozgásérzékelővel, fokozatmentesen állítható teljesítmény szabályzóval való kombinálás esetén az egyedi igényeket maximálisan kielégítik, a költséghatékony működés ezek segítségével tovább fokozható. Az IP65 védelmi fokozatú, teljesen por és vízálló modellek a szabadtéri alkalmazást számtalan felhasználási területen lehetővé teszik.
 2. Panelfűtés esetében az infrapanelek alacsonyabb teljesítmény mellett alacsonyabb üzemi hőmérsékleten, 80-100 °C-on működnek. A fűtés alapelveinek megfelelően, előnyösebb több alacsonyabb teljesítményű hőforrást használni, egyenletesen szétosztva a helyiségben. Ebből következően a helyiség hőmérséklete függőlegesen egyenletesebb. Ezt a mennyezeten elhelyezett infrapanelek kiválóan biztosítják. A pontosan tervezett és programozható szabályozás is segíti a gazdaságos működtetést, figyelembe veszi a hőnyereséget a helyiségben (pl. ablakon keresztüli napsugárzás, több személy jelenléte, elektromos fogyasztók üzemeltetése). Éjszaka vagy távollét esetén csökkenthető a hőmérséklet. Amíg a padlófűtésnek vagy hagyományos központi fűtésnek előbb nagy tömeget kell felmelegítenie (padlót, illetve vizet a kazánban és radiátorban), az elektromos infra-fűtőpanelek 15 perc alatt elérik a maximális fűtőteljesítményüket.

Az infrafűtősugárzókkal illetve infrapanelekkel  30-60% költség megtakarítás érhető el a hagyományos fűtési módokkal (gázkonvektor, radiátoros fűtés, padlófűtés vagy hőtárolós kályha) szemben.

Előnyei:

Zárt térben ( lakások, irodák és egyéb helyiségek esetében) a kisugárzott hő nem tud kiszökni az ablakon, ráadásul a falak mentén hőfüggöny alakul ki. Ezért a hőveszteség minimális.

Nyílt területen ( teraszokon, utcán, nagy belmagasságú csarnokokban, stúdiókban, templomokban stb.) a célzott, irányított infrasugárzásnak köszönhetően nem melegítjük feleslegesen a környezetet, kizárólag a szükséges területet. A fűtés hatékonysága ezáltal közel 100 %-os .

Az infrasugárzásról általában +

Az infrasugárzásról általában

Az infravörös sugárzás valójában
egy elektromágneses sugárzás. Ez a sugárzás az emberi szem számára láthatatlan, de a bőrünk melegként érzékeli. A szabad szemmel láthatatlan infra energia tulajdonképpen nem más, mint a napsugárzás meleget adó tartománya.

Az infrasugár a levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, azon jelentős energiaveszteség nélkül áthaladva behatol a szilárd testekbe, és közvetlenül felmelegíti azokat.
A sugárzó hő hatása jól érzékelhető: hűvös időben is melegünk van, ha napsütés ér, és fázunk, ha árnyékba kerülünk. Jó példa erre a napozó síelő, aki mindaddig kellemesen érzi magát, nem fázik, míg egy felhő a nap elé nem kerül. Vagy gondoljunk arra, hogy hideg, napsütéses időben zárt ablak mögött ülve szinte éget a nap melege. Ekkor érvényesül tisztán a Nap infravörös sugárzása.

Az infrasugárzást 3 csoportba oszthatjuk a hullámhossz alapján:

 1. rövidhullámú (A) infrasugárzás, melynek hullámhossza : 0,76 – 2,3 µm. A rövidhullámú infrasugarakat gyengén nyelik el a tárgyak, ezért csak igen magas, gyakran 2000 °C-os hőmérsékleten üzemelve tudják hatásukat kifejteni. E tartományban üzemelnek a villamos infralámpák.
 2. középhullámú (B) infrasugárzás, melynek hullámhossza : 2,3 – 3,3 µm.Jellemzően jól nyelik el energiáját a tárgyak, ennek következtében alacsonyabb üzemi hőmérsékleten is megfelelő hatásfokkal működtethető. E tartományban üzemelnek a villamos infrasugárzók.
 3. hosszúhullámú (C) infrasugárzás, melynek hullámhossza : 3,3 – 10,0 µm. Minden szerkezeti anyagban kiválóan elnyelődik. Eme tulajdonsága miatt természetes körülmények között a földi atmoszféra elnyeli, ezért csak mesterségesen előállított infravörös C sugarakkal találkozhatunk. Kiváló abszorbeáló tulajdonsága miatt, az ezen a hullámhosszon működő infrakészülékeket használják a legszélesebb körben: ipari célokra ( festékbeégető, lakkszárító kamrákban, vagy pl. fagypont alatti külső hőmérséklet esetén az útburkolatok aszfaltozására, kátyúzására ), lakossági célokra (infrapanelek fűtés céljára), gyógyászatban, szépségiparban ( infraszauna,infralámpa stb.), állattartásban, stb.

 

 

A napsugárzás során az A és B tipusú infrasugarak érik el a földfelszínt, a C sugarakat az atmoszféra elnyeli. A természetes, Napból jövő, valamint a mesterségesen előállított infrasugarak azonos tulajdonságokkal rendelkeznek. Fontos különbség azonban, hogy míg a természetes infravörös sugárzás hullámhossza, energiatartalma, használati ideje nem befolyásolható, a mesterségesen előállított infrasugárzás milyenségét csak az elérendő cél és alkalmazott technikai eszköz befolyásolja. Ráadásul a mesterségesen előállított infrasugárzás nem tartalmazza az egészségre káros UV- és mikrosugárzást, ezért az emberi szervezetre jótékony hatást gyakorol!

 

Infrafűtésről bővebben +

 

Mennyibe kerül telepíteni és üzemeltetni egy infrapanel fűtési rendszert?

Az infrapanerlekkel kialakított fűtési rendszerek költséghatékonyak és környezetbarátak.

Egy 108m²-es 3 szobás ingatlan esetében, ha a fűtést kizárólag infrapanelekkel valósítjuk meg, az alábbi költségekkel érdemes tervezni. Az alacsony kezdeti beruházási költségek (431 000 Ft) és az éves üzemeltetési költségek (22 900 Ft/hónap), igen kedvezőnek mondhatóak.  A táblázatban  található számítások átlagos energia költsége 49 Ft / kWh, és a fűtési időszak napi 8 óra mellett 190 nap évente. (Magyarországon átlagosan 190 nap a fűtési időszak)

3 hálószobás családi ház Szoba méretek (m²) Infrapanelek teljesítményei Napi üzemeltetési idő Anyag költség
nettó
Üzemeltetési költség
nettó
Nappali 32 2 x 850 W 8 óra 110.000 Ft 665 Ft
Háló 1 18 1 x 850 W 8 óra 55.000 Ft 330 Ft
Háló 2 15 1 x 600 W 8 óra 45.000 Ft 235 Ft
Háló 3 13 1 x 600 W 8 óra 45.000 Ft 235 Ft
Konyha 12 1 x 600 W 4 óra 45.000 Ft 115 Ft
Fürdőszoba 10 1 x 600 W 4 óra 45.000 Ft 115 Ft
Előszoba 8 1 x 350 W 6 óra 37.000 Ft 105 Ft
Termosztátok - 7 - 49.000 Ft -
TELJES 108 m² 5.300 watt 36,9 kW
584,25 kW
431.000 Ft 1.450 Ft/nap
22.900 Ft/hónap

 

Az alábbi fűtés-teljesítmény kalkulátor segítségével könnyen kiszámolhatja, mekkora energiaigény szükséges az otimális fűtéshez.


A kalkulátor nem alkalmas pontos méretezésre, a kalkulált érték csak tájékoztató jellegű!
A telepítendő készülék pontos méretezése érdekében, keresse fel szakembereinket!
A Perfect-Cool Kft. semmilyen felellősséget nem vállal a program használatából következő méretezési problémákért.
termosztat-vezerlesTippünk: csak akkor fűtsük a helységet, ha tényleg szükséges!

Az animáció szemlélteti a termosztátos vezérlés előnyét.
Mivel a termosztát a levegő hőmérséklete alapján szabályoz, így csak annyi energiát használ, amennyi a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges.

termosztat-uzemeltetes
Csökkentse fűtési költségét az éjszaka folyamán, és amikor nincs otthon.

Például: energia-megtakarítást lehet elérni, ha a fűrdőszobát csak akkor melegití fel amikor rendszeresen használja

Penészmentesítés és falszárítás infrafűtéssel +

A penészesedés alapvető oka, amikor a melegebb levegőből a nedvesség lecsapódik a valamilyen okból túlzottan hideg fal vagy padló szerkezetére. Ezen a nedvessé vált felületen telepszik meg a penész.
 

A hagyományos fűtéssel ellentétben, az infrafűtés a tárgyakat, berendezéseket, a falat, a padlót melegíti, és ezek a tárgyak adják vissza számunkra a meleget. Fűtési időszakban tehát ezeknek a szerkezeti elemenek a felülete melegebb, mint a térben lévő levegő hőmérséklete: így a levegő nedvességtartalma nem tud kicsapódni, következésképpen nem indulhat meg a penészesedés folyamata sem. A falpenész egyébként jellemzően a fűtési szezonban szokott felerősödni a rosszul megépített épületek hőhidas részein. Jól elhelyezett, és megfelelő kapacitású infrapanelekkel jó eredményeket érhetünk el a penészesedés leküzdésében, akár a penészesedés teljes megszűnésére is. Persze amennyiben a nedvesség utánpótlását nem szüntetjük meg, az eredmény sem lesz végleges. A penészesedés megszüntetése nagyon fontos dolog, hiszen a falpenész levegőben lebegő finom spórái igen sok egészségügyi problémát okoznak. Az infrafűtésnek számos más pozitív egészségügyi hatása is van !

Ugyanebbe a gondolatmenetbe illeszkedően: jól elhelyezett és megfelelő kapacitású infrapanelekkel vagy infrasugárzókkal a nedves falakat is jól lehet szárítani.

Különböző teraszfűtők összehasonlítása hőtérképpel +

Miként takarékoskodik az infrapanel az energiával? +

A panelekből kiáramló infravörös sugarak és a falról, bútorokról és egyéb tárgyakról való visszaverődésük kellemes hőérzetet biztosítanak a klasszikus fűtési módoknál kellemesnek ítélt hőmérsékletnél 2-4 ˚C-kal alacsonyabb hőmérsékleten is. Ezzel csökken a hőveszteség a helyiségben. A vakolat felmelegszik és hőfüggöny alakul ki.

Az infrapanel által sugárzott hő nem szökik ki az ablakon, így további megtakarítás keletkezik. Az egyes panelek alacsony teljesítménye, egyenkénti kis tömege és a panelek egyenletes elosztása a helyiségben lehetővé teszi, hogy a hagyományos fűtéshez képest a beépített teljesítmény legalább 80%-ra csökkenjen.

A maximális teljesítmény gyors elérése (felfutási idő max. 30 perc) lehetővé teszi alacsonyabb hőmérsékleten a minőségi szabályozást. A panelekkel elért megtakarítás 30%, átmeneti időszakban akár 60% is lehet! Helyi fűtéssel például pénztárakban, irodákban a személy hátára, lábára irányítva a paneleket, az energia megtakarítás lényegesen magasabb.

Infrapanelekkel, a hőmérséklet különbség a mennyezet és a padló között csak 2-3 ˚C !

Hol érdemes infrafűtést használni? +

Lényegében mindenhol. Az infra hősugárzók lehetőségek széles palettáját kínálják kül- és beltéri felhasználáshoz egyaránt. Az infrasugarak adta hőt nem fújja el a szél, így ideális megoldás teraszok és egyéb nyitott terek melegen tartásához. Jó választás a nagy belmagasságú épületek fűtésénél (csarnokok, templomok) is, mivel az infra hősugárzó lehetőséget nyújt a tér egy részének célzott fűtésére, így nem kell az egész légteret befűteni.

Az alábbiakban összefoglaltuk, hová is ajánljuk infra hősugárzóinkat:

 • Lakásokba, alagsorokba, garázsokba, kertekbe
 • Bel- és kültéri munkavégző helyekre
 • Öltözőkbe, sport és fitness helyszínekre
 • Teraszokra, nyitott kültéri területekre
 • Télikertekbe, verandákra
 • Napellenzők alá, kültéri bárokba, szórakozóhelyekre
 • Szállodáknak, éttermeknek, sörözőknek
 • Medencék, jakuzzik mellé
 • Bemutató- kiállítótermekbe, butikokba, boltokba, piacokra
 • beépített tetőtér, hálószoba
 • vendégszoba, fürdőszoba, terasz, vizes helyiségek
 • lakókocsi, hajó, kerti faház
 • barkács és fitneszhelyiség, műhelyek
 • irodai és értékesítési munkahelyek, portásfülkék
 • kiállítótermek, vásárok
 • templomok, kastélyok, vendéglők, szállodák
 • állattartó-helyiségek, lovardák

Bonyolult az infrafűtés kiépítése? +

Az infrafűtő-rendszer kiépítése nagyon egyszerű.

Az infrafűtő berendezések két fő csoportjába tartozó infrapanelek illetve infrasugárzók tipli segítségével könnyen a falra, plafonra helyezhetők. Az elektromos kábelek kábelvezető sínben diszkréten eltüntethetőek, így nincs szükség falvésére.

Álmennyezet esetén az egyes kazettákat helyettesítő infrapanelek abszolút diszkrét megjelenést biztosítanak, az elektromos vezetékek az álmennyezet felett elvihetők.

Az infrafűtő berendezések konnektorba dugható időkapcsolóval történő működtetése a legegyszerűbb, de egyszerű villanyszerelési munka után termosztátról is vezérelhetőek. Teljesítmény szabályzóval való kombinálás esetén, mely 14-100% közötti teljesítmény leadást tesz lehetővé, az egyedi igényeket maximálisan kielégítő fűtést biztosítanak.

Az állványra szerelt infrasugárzók korlátozás nélkül bárhol elhelyezhetők, csupán egy villanykonnektor szükséges a működtetéshez.

Az infrafűtő berendezések élettartama gyakorlatilag korlátlan, nem tartalmaz meghibásodható részeket. Működtetése karbantartást nem igényel.

Szabadtéren is alkalmazható az infrafűtés? +

Az infrafűtés egyik nagy előnye, hogy a célzott, irányított infrasugárzásnak köszönhetően nem melegítjük feleslegesen a környezetet, kizárólag a szükséges területet. A fűtés hatékonysága ezáltal közel 100 %-os . Kifejezetten alkalmas nyílt terek, teraszok, kültéri sátrak, nagy belmagasságú csarnokok, hangárak energiagazdaságos fűtésére. Kültéri dohányzóhelyek kialakításánál az exkluzív megjelenés mellett a leggazdaságosabb fűtést biztosítja.

Melyek az infrafűtés egészségre gyakorolt jótékony hatásai? +

Az infravörös energia az energiának egy olyan formája, amely a többi energiával ellentétben nem a levegőt használja fel közvetítő közegként. Ennek következtében az infrasugarak kevesebb, mint 20 %-ban melegítik csak fel a környező levegőt és több, mint 80%-ban magát a testet.
A mélyen fekvő szövetekben található nagy mennyiségű víz kiváló vezetőképességének köszönhetően az infrakabinban kibocsátott infravörös sugarak képesek egészen 4 cm mélyen a testbe hatolni. Nem úgy működnek, mint egy, a bőrre tett meleg takaró. Az emberi test a sugárzószálak által kibocsátott sugarak 95 %-át képes elnyelni. Ez a mélyre ható sugárzás váltja ki a melegítő hatást az izomszövetekben és a belső szervekben. A test szívverés és a pulzusszám növekedésével reagál erre.
Ennek a reakciónak a szívre gyakorolt hatása megegyezik egy kondicionáló edzés hatásaival. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy az infraszauna használata edzi a szívet, mivel a test csökkenteni akarja a hőmérsékletét és ezért növeli a pulzusszámot. Ezzel egyidőben a test aktiválja az összes rendelkezésre álló hűtőrendszerét, amelyek közül az izzadás az egyik legfontosabb.
hegyi-fartlek
Az izzadtság elemzésekor kiderült, hogy az infrakabinban keletkezett izzadság 80 %-ban vízből, 20%-ban pedig toxikus anyagokból (pl. kadmium, nikkel, ólom, klór, stb.) áll. Ezek az anyagok a vesékben és a bőr alatt raktározódnak. Ennek hatására alakul ki a cellulitisz is. Az infrakabin használata során a szervezet kalóriavesztesége elősegíti a zsírszövetek leépítését és a szervezet méregtelenítését.
Egy átlagos kondíciójú személy egy infrahasználat alkalmával kb. fél liter izzadtságot termel, ami 300 Kcal elégetésével keletkezik. Ez kb. 3,5-5 km-es táv lefutásához hasonlítható. Az olyan szervezet, amely jobban alkalmazkodik a meleghez, könnyen kiizzadhat 600-800 Kcal-t, minden negatív következmény nélkül.

Tehát:
 • A számos kedvező hatás közül a legalapvetőbb az izzadás révén a bőr tisztulása és feszesebbé válása, valamint a szervezet keringési rendszerének frissítése, tornáztatása.
 • A vérkeringés a hajszálerekben végződő érrendszeren keresztül kiszolgálja a sejtszintű élettani folyamatokat. Az immunrendszer részét képező nyirokrendszer egyúttal közreműködik a salakanyagok eltávolításában, a szervezet méregtelenítésében.
 • A két rendszer harmonikus működése alapvető fontosságú, ezért az őket serkentő infrakabin gyakori használata az egészséges szervezet számára is igen hasznos.
 • A vérkeringést a szív tartja mozgásban, a nyirokrendszer működését viszont az izomműködés biztosítja. A mozgásszegény életmód általában gátolja a perifériás keringést, ezáltal rontja az anyagcserét és a salakanyagok eltávolítását.
 • A méreganyagok felhalmozódása a test különböző helyein (bőr, izületek, belső szervek, stb.) a legkülönfélébb és főleg az alkattól függő tünetek kiváltója.
 • A testbe hatoló infaenergia a bőr mélyebb rétegeiben indítja el az izzadást, és így még az egyébként nem könnyen távozó nehézfémek kiürülését is elősegíti a hajszálereken, illetve pórusokon keresztül.
Gyógyító, megelőző hatásai:
 • Javítja a szervezett vérkeringését, ezáltal erősödik az immunrendszer és az öngyógyítás is hatékonyabb lesz.
 • Működéséből kifolyólag, nem keringet port így az asztmások és allergiások is használhatják.
 • Jótékonyan hat a szellemi képességekre.
 • Megelőzi a szezonális depressziót (fényfűtésnél).
 • Stressz és görcsoldó hatású.
 • Asztmások és allergiások is használhatják, mert: 
 • nem keringeti levegőt, így nem alakulhat ki hatására szálló por a lakásban,
 • megfelelő levegő nedvesség tartalmat biztosít, az által, hogy nem szárítja ki a levegőt.
 • Megszünteti a magas páratartalmat és így nem alakulhatnak ki penészgombák.
 • Pozitívan hat az ízületi gyulladásokra, a szervezet vér- cukorszintjére, a vérnyomásra, veseműködési zavarokra

A weboldalon cookie-kat használunk, melyek jobb vásárlási élményt nyújtanak...Bővebben