Lakások infrafűtése infrapelekkel, infra sötétsugárzókkal

Az infrafűtés napjaink legkorszerűbb, leggazdaságosabb fűtéstechnologiája, ráadásul az egyetlen, mely jótékony hatást gyakorol a szervezetre! A világszerte emelkedő gázárak és a bizonytalan gázellátás, valamint az energiatakarékos és tiszta fűtőrendszerek iránti kereslet növekedése lehetővé tette eme új fűtési megoldás megszületését. Az infrafűtés kiválóan alkalmas fő vagy kiegészítő fűtésre is, a lakás nehezen fűthető pontjainak temperálására, komfortossá tételéhez.

Hogyan működik az infrafűtés?

Működése során az elektromos áramot alakítja át infravörös sugárzássá. Ez a sugárzás az emberi szem számára láthatatlan, de a bőrünk melegként érzékeli. A szabad szemmel láthatatlan infra energia tulajdonképpen nem más, mint a napsugárzás meleget adó tartománya. Az infrasugár a levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, azon jelentős energiaveszteség nélkül áthaladva behatol a szilárd testekbe, és közvetlenül felmelegíti azokat. Az infrafűtés hatásfoka ezért kiemelkedően magas, megközelíti a 100%-ot.

Infrafűtés infrapanellel

 

infrafutes-infrapanel-futesAz infrapanel a lakások, tetőterek ideális fűtőeszköze, mivel a fűtőelemeknek szinte semmilyen helyigénye nincs. Esztétikai megjelenése a legmagasabb igényeket is kielégíti, az egyéni elképzeléseknek is teret ad. Éghető anyagra is szerelhető, ezért rendkívül jól alkalmazható akár könnyűszerkezetes épületekben illetve tetőterek egyedi vagy központilag vezérelt fűtésére. Hétvégi házaknál is az egyik legegyszerűbb fűtési megoldás, bárhol lehet alkalmazni.

Mivel az infrapanelek  infrasugarakkal fűtenek, amelyek nem a levegőt, hanem célzottan a tárgyakat és az ott tartózkodó személyeket melegíti, ezért a hagyományos fűtési móddal szükséges levegőhőmérsékletnél 2-4°C-kal alacsonyabb levegőhőmérséklet mellett is kellemes meleget érzünk. Időkapcsolóval vagy termosztáttal kombinálva további költséget takaríthatunk meg.

Az alacsony teljesítményű, néhányszáz W-os infrapaneleket mértani szimmetriában, ritmusosan elhelyezve kell felszerelni a mennyezetre, falra. Így érhető el a legoptimálisabb fűtési eredmény, a legegyenletesebb hőmérséklet. Általánosságban elmondható, hogy 10 m3 fűtendő területet 350 W teljesítményű infrapanel tökéletesen felfűt.

 

Infrafűtés infra sötétsugárzókkal

infrafutes-infra sotetsugarzo-infrapanel

Az infra sötétsugárzók nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek infrapanel társainál, ami a magasabb felületi hőmérséklet eléréséhez szükséges. A magas felületi hőmérséklet a nagyobb hősugárzási teljesítményt, tehát az intenzívebb és irányítottabb fűtést eredményezi.

De még is mi a valódi különbség infrapanel és infra sötétsugárzó között?


A fűtött terület nagysága: Az infra sötétsugárzók sugárzó felületének domború kialakítása, és bordázott felszíne miatt az infrapanelek sík felületével szemben sokkal nagyobb fajlagos felületről, és jóval nagyobb szögben szórják az infrasugarakat. Ráadásul az infra sötétsugárzók a hosszúkás forma révén nagyobb terület besugárzására képesek, így egyszerre nagyobb terület fűtését teszik lehetővé.

Besugárzott terület: Az infra sötétsugárzók 45 fokban dönthető falikonzollal kerülnek felszerelésre, ezáltal az infrapanelek fix telepítésével ellentétben bármikor változtatható, célzottabbá tehető a besugárzási terület attól függően, hogy hova akarjuk irányítani a melegítő infrasugarakat.

sötétsugarzó-1Fűtés intenzitása: Az infra sötétsugárzók nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ami a magasabb felületi hőmérséklet eléréséhez szükséges. A magas felületi hőmérséklet a nagyobb hősugárzási teljesítményt, tehát az intenzívebb és irányítottabb fűtést eredményezi. A Stefan-Boltzmann törvény rávilágít arra, hogy a hősugárzási teljesítmény függ a sugárzó felület nagyságától és a felületi hőmérséklettől. Ezért ugyanakkora sugárzó felület mellett, minél nagyobb a felületi hőmérséklet, annál nagyobb a hősugárzási teljesítmény, kvázi annál nagyobb a fűtés intenzitása. Az infrapanelek 100 °C fokos felületi hőmérsékletével szemben a sötétsugárzó felülete 380 °C fokra melegszik fel. Ebből egyenesen következik, hogy az infra sötétsugárzók egységnyi felületen 3,8 x nagyobb intenzitással fűtenek! Ezért is van az, hogy a hagyományos infrapanelek minimum 20-30 perces felfűtési idejével szemben az infra sötétsugárzók melegítő hatása már 10 perc elteltével érezhető. Termosztát segítségével pedig a leggazdaságosabb fűtési módszerek közé sorolható.

sotetsugarzo-gyerekszobabaBeruházási költség: Ugyanolyan hősugárzási teljesítmény eléréséhez kevesebb infra sötétsugárzóra van szükség. Ezáltal kevesebb a beruházási költség, kevesebb a szerelési költség. A számítások és a tapasztalat azt mutatja, hogy egy 80 m2-es lakás fűtését sötétsugárzókkal kevesebb, mint a fele beruházási költségből meg lehet oldani, mint infrapanelekkel.

Esztétika: A hagyományos infrapanelek 60x60-as kocka-mérete kifejezetten alkalmas álmennyezetbe való beépítéshez. Mivel azonban jellemzően csak az irodák, üzlethelyiségek rendelkeznek álmennyezettel, a lakások plafonjára felszerelt kis fehér "kockák" nem mindig a legszebb megjelenést eredményezik. Bármilyen ügyesek is vagyunk, az elektromos vezetékek ott éktelenkednek majd a plafonon. Az infra sötétsugárzók elegánsabb, modernebb megjelenésével stílust adhat lakásának, irodájának, műhelyének, vagy akár a fedett teraszának. 

 

Az infrafűtési rendszert Napelem rendszerrel kiegészítve közel 0 Ft fűtési költség érhető el!

infrasotetsugarzok-gomb.png 

RAFINÁLT MEGOLDÁSOK INFRAPANELEKKEL, INFRASUGÁRZÓKKAL

Kisbaba érkezett a családba?

pelenkazo infrafutese-infrasugarzoÚjdonsült szülőként egy dolog lebeg a szemünk előtt: gondoskodás mindenek felett! Akkor vagyunk boldogok, ha gyermekünk nyugodt, mosolygós. Tapasztalatok hiányában azonban sokszor nem tudjuk, miért is sír, hiszen mi mindent megtettünk! Itt van például a pelenkázás, ami azonnal felvet egy problémát: milyen meleg legyen a gyerekszoba? Mert ha a kisbabánk az ágyban fekve,kisruhában jól érzi magát, akkor pelenkázás közben bizony fázni fog. Elkezdünk sietni, kapkodni, nehogy megfázzon a baba..
Helyezzen infrasugárzót a pelenkázó fölé, ami a bekapcsolás után azonnal meleget ad! Távirányító segítségével szabályozhatja a fűtés erősségét, így egy pillanatra sem kell elmozdulnia a babája mellől. Bőven lesz ideje a pelenkázásra, sőt a simogatásra, masszirozásra is, ami mint jól tudjuk nem csak a babának okoz örömet, de az anyukának is boldogság!

Gyermeke álmában lerúgja magáról a takarót?

infapanel futes gyerekszobabaHelyezzen infrapanelt a kiságy fölé, és többé nem kell éjjel többször is felkelnie, hogy betakarja gyermekét, nyugodtan végig alhatja az éjszakát az egész család! Az ágy fölé elhelyezett infrafűtő kellemes melegséget nyújt, miközben az emberi szervezetre jótékony hatású infrasugarakkal erősiti az immunrendszert. Az őszi-téli megfázásos időszakban enyhíti a kellemetlen tüneteket, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Allergiásoknak kifejezetten előnyös, hiszen a megszokottnál 2-3 ℃ fokkal alacsonyabb hőmérséklet mellett is ugyanazt a melegérzetet nyújtja.
 

Nem száradnak meg a törölközők?

torolkozo szarito-infrapanellelEgyszerű törölköző-tartó mögé felszerelve két előnyhöz is jut egyszerre. Fürdés végeztével kellemes meleg törölközőbe csavarhatja magát, ráadásul a vizes törölközők sokkal hamarabb megszáradnak az infrapanelnek köszönhetően. Megelőzi a fürdőszobai túlpárásodást, és a törölközők sem füllednek be. Tipp: törölközés közben álljon meztelenül az infrapanel elé, így az infraszaunához hasonló jótékony hatást érhet el!
 
 
 
 

Fázik reggel a mosdó előtt?

tukor infrapanel-furdoszoba futesJól esne a takaró melegségét érezni a reggeli fogmosás közben is? Mit szólna egy kis "napsugárzáshoz" korán reggel? Szereljen tükör infrapanelt a mosdó fölé, melyet egy egyszerű világításkapcsolóra kötve amint belép a fürdőszobába azonnali meleg fogadja! A mosdó elé állva célzottan Önt melegíti, ráadásul a jótékony infrasugaraknak köszönhetően észrevétlenül minden reggel tett valamit az egészsége érdekében.
 
 
 

Zord időben azonnali melegre vágyik, ahogy hazaér?

eloszoba-infrafutes-tukorinfraAz előszobában elhelyezett infrapanel valóban az otthon melegével várja! Csodás érzés úgy hazamenni egy didergős nap után, hogy a lakásba toppanva egyből elfelejthetjük a kellemetlen hideget. Akát hagyományos infrapanelt, akár tükör infrapanelt használ, a melegérzet garantált!
 
 
 
 
 

Fázik az irodában? Szóljon a Főnökének!

infrapanel az asztal alatt"Az irodába érve gyakran érzem úgy, hogy fázom, hideg van, jó lenne befűteni...de a kolleganő klimaxol, és állandóan kinyitja az ablakot! Elkezdődik a harc: amikor nem látja, én becsukom az ablakot. De elég 1 percre félrenéznem, az ablak máris nyitva van..."
Ismerős?
Régóta ismert tény, hogy lábtól fázik az ember! Ha a lábunk meleg, nem is fázunk egyáltalán!
Az asztal alá elhelyezett infrapanel néhány perc alatt bemelegszik, és kellemes hőérzetet biztosít a lábnak, közvetve az egész testnek. Akár az asztal belső hátlapjára szerelve, akár talpakra állítva olyan kiegészítő helyi fűtést biztosít, ami által elkerülhető a helyiség túlfűtése. Egyszerű, konnektorba dugható termosztáttal pedig elkerülhető a láb túlzott melegítése!

A LÁBFŰTÉS természetesen nem csak backoffice irodákban előnyös, de bármilyen ügyfélszolgálaton is, ahol az utcáról beeső ( kabátos) ügyfeleknek teljesen mást jelent a komfort-hőmérséklet, mint a kisblúzban ülő ügyfélszolgálatos hölgyeknek....

 KIEGÉSZÍTŐ FŰTÉS INFRAFŰTÉSSEL

Nem nehéz elképzelni, mennyivel kellemesebb érzés, ha a meleg kanapéra ülünk, ha a falból nem sugárzik a hideg...ha direktben "engem" melegítenek, és nem csak a környezetemet! Az infrasugárzóból kiáramló infrasugarak ugyanis (a hagyományos fűtéssel ellentétben) nem a levegőt kezdik felfűteni, hanem direktben a tárgyakat, emberi testet melegítik.

A narancsos fényű infrasugárzók már a bekapcsolást követően azonnal éreztetik hatásukat! A fény nélküli, Infra sötétsugárzók pedig alig 10 perces előfűtést követően már 100%-os hatásfokkal fűtenek!

Kiegészítő fűtésre leginkább az átmeneti időszakokban van szükség, amikor még nem szeretnénk, vagy tőlünk független körülmények miatt ( pl távhős lakás) nem indul be a fűtési szezon. Kollégiumok, bérlakások esetében pedig gyakorlatilag egész télen előforduló probléma, hogy spórolnak a fűtéssel.  Ilyen átmeneti időszakokban célszerűen elegendő csak a kritikus helyekre felszerelni a kiegészítő infrafűtést: pl.

kiegeszito futes

  • a fürdőszobába, leginkább fürdéshez bekapcsolva
  • hálószobába, az ágy fölé helyezve
  • nappaliba, a TV-s kanapéra irányítva
  • íróasztal alá, házi feladat íráshoz
  • erkélyre, a dohányosoknak
  • udvarra,teraszra a kedvenc kiskutyánk melegítésére
  • garázsba, a hőmérséklet temperálására stb.
  • + a ruhák is könnyebben száradnak meg.

A weboldalon cookie-kat használunk, melyek jobb vásárlási élményt nyújtanak...Bővebben